ATGAL Nepaikos paveikslėlių knygos 3-7 m. vaikams. Dalinuosi atradimais

Ilgesnio formato knygas renkuosi labai atsargiai iš patikimų rekomenduojamos literatūros sąrašų. Tačiau visai kitaip yra su paveikslėlių knygomis. Daug mums patinkančių knygų į rekomenduojamų sąrašus net ir nepatenka; o knygos, kurios visgi patenka į tokius sąrašus, dažnai yra visiškai netinkančio turinio ar stiliaus. Tad geras paveikslėlių knygas atsirenku tiesiog vartydama knygynuose, skolindamasi bibliotekose. Kartais tarp krūvos nekokių knygų, kurias parsinešam iš bibliotekos, randam labai kokias. Tad dalinuosi atradimais.

"Lindbergas. Peliukas, kuris perskrido Atlantą"

Autorius ir dailininkas Torben Kuhlmann
Išleido "Nieko rimto", 2016 m.
Labiau berniukams
(Truputį mergaitėm)

Faтtastiška knyga. Sumeistruota berniukams, bet patiktų ir mergaitėms. Apie peliuką, kuris sukonstravo lėktuvą ir nuskridoį Ameriką. Žavingai keista istorija, turbūt labiau piešta, nei rašyta, todėl vietomis sakiniai atrodo kažkokie duslūs ir lyg netikri... Bet iliustracijos kompensuoja viską. O jos puikios, didelės, detalios, gerai išdirbtos, nenuvalkiotos. Beje, pats knygos autorius yra susižavėjęs aviacija ir jos istorija, todėl ir iliustracijos yra kartu ir techniškai tikslios, ir žaismingos. O kadangi "Nieko rimto" visuomet pasirūpina ir atitinkama popieriaus kokybe - tai ir skaitymas, ir vartymas buvo tikras malonumas. Tad rekomenduojame!

 

"Madingiausias krokodilas"

"Madingiausias krokodilas", Nijolė Kepenienė / dailininkė Birutė Zokaitytė
Išleido Alma Littera, 2013 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Eiliuota pasakėlė apie kojinę... numestą, vėjo pagautą ir į Afriką nuneštą. Apie krokodilą... gerai išauklėtą ir madingą. Išvertė iš koto. Nemeluoju. Vaikai prašė skaityti dar ir dar. O nuostabios, spalvingos, turtingos, su meile ir atidumu atliktos iliustracijos tiesiog traukte įtraukia. Na, dešimt balų - tiek berniukams, tiek mergaitėms.

 

"Tu esi ypatingas"

"Tu esi ypatingas", Max Lucado
Išleido Tapati leidykla, 2009 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Mūsų namuose ypatingai skaityta knyga. Išleista Tapati leidyklos, geros kokybės popierius bei surišimas, tinkanti bet kokio amžiaus vaikams (ir suaugusiems). Apie tokį medinuką Punčinelą ir apie vemiksų miestelį, kurio gyventojai įtartinai panašūs į mus... žmones - garbėtroškas, kietaširdžius, pašaipūnus, pavyduolius... Punčinelas yra nelabai kuom pasižymintis medinukas, vis neįtinkantis savoje aplinkoje. Už jo nesugebėjimus aplinkiniai jam lipdo pilkus taškus (už pasižymėjimą visuomenėje klijuojamos žvaigždės... skausmingai pažįstama). Punčinelas kremtasi dėl pilkų taškų daugybės ir dėl to, kad negauna nei vienos žvaogšdės, kol vieną dieną susitinka medinukę prie kurios nelimpa nei pilki taškai, nei žvaigždės. Likusią istorijos dalį perskaitysite patys.

 

"Meškelionė"

"Meškelionė", Kęstutis Kasparavičius
Išleido Nieko Rimto, 2013 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Likau sužavėta. Retai kada viena knyga apima tiek daug: čia galima ir dainuoti, ir lavinti atiduma, ir mokintis geogrfaijos. Idėjine prasme šiek tiek primena nuostabią anglišką knygelę "How to Make an Apple Pie and See the World" (apie ją esu minėjusi čia, žr.str.apčioje). Meškelionė - tai meškinų kelionė (suprantat? meš-kelionė? - žavinga). Per kiekvienas Kalėdas viena meškinų šeimyna leidžiasi į nuotaikingą kelionę aplink pasaulį, kurios metu aplanko visus savo tolimus ir artimus giminaičius. Baltuosius lokius Šiaurės Ašigalyje, meškėnus Šiaurės Amerikoje, koalas Autralijoje, ilgalūpius lokius Šri Lankoje, pandas Kinijoje, himalajų lokius Himalajų kalnuose, rudasias meškas Europoje... Iš kiekvienų giminaičių meškinų šeima parsivežė lauktuvių, vėliau vaikai gali paspelioti, iš kokio krašto parvežtos kiekvienos lauktuvės. Be to, knygos galiniame atvarte rasite dailiai nupieštą pasaulio žemėlapį su meškelionės maršrutu. Tai vat. Labai labai rekomenduojame.

 

"Metai miške" (be teksto)

"Metai miške", Emilia Dziubak
Išleido Flintas, 2016 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Didelio formato, kietais puslapiais, žaismingomis iliustracijomis. Štai aprašymas iš leidyklos tinklapio: "Ši knyga supažindina vaiką su mėnesių kaita. Joje atskleidžiama, kaip, keičiantis metų laikams, kas mėnesį keičiasi miško gyvūnija ir augmenija. Knygos puslapiuose rasite tą pačią miško vietą su tais pačiais gyvūnais, bet skirtingose situacijose ir skirtingomis oro sąlygomis, skirtingu dienos metu arba naktį." Paveikslėlius galima tyrinėti iš įvairiausių kampų. Galima sekti vieną gyvūną visais metų laikais, galima stebėti vieną augalą visais metų laikais, galima ieškoti oro pakitimų ir pan. Rekomenduoju smagiam pavartymui.

 

"Tylioji knygelė"

"Tylioji knygelė", Deborah Underwood (vertė poetė Violeta Palčinskaitė)
Išleido Nieko Rimto, 2014 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Prisipažinsiu - pirkti nepirkčiau, bet dar kartą iš bibliotekos tikrai parsineščiau. Žavingai poetiška. Šilta ir jauki. Apie tai kokia įvairi būna tyla. Apie tyliai varvančią uogienę, apie tyliai šnabždamą paslaptį, apie tylius muilo burbulus vonioje, apie tyliai mastomas mintis. Mažumėlę filosofiška, bet savotiškai reikalinga. Leidyklos tinklapyje rašo, kad skirta vaikams nuo 0 iki 2 metų, tačiau tiko ir mano 2-4-6 metų publikai.

 

"Pabelsk į stebuklingą medį"

"Pabelsk į stebuklingą medį", Christie Matheson
Išleido leidykla Apkabink mėnulį, 2016 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams (tiek jų mamoms)

Tokia kitoniška. Jaukiai interaktyvi. Kiekviename puslapyje vaikas turi pabelst, patrint, papūst, pakrutint medį. O šis tai leidžia naujus lapus, tai sukrauna žiedus, tai sunokina obuolius, tai tie obuoliai nukrenta... o galiausiai nukrenta ir lapai. Kokia laimė, kad po metų viskas vėl prasideda iš pradžių. Tuomet medyje lizdą susisuka paukštelis, vėl pražįsta žiedai.. ir t.t. Tiesa, Emiliją sudomino tik pirmieji puslapiai, vėliau pritrūko nuotykių. Sofijai patiko perverst iki galo ir norėjosi dar. Manyčiau, kad kiekvienam skaitytojui savaip. Turbūt net ne nuo amžiaus priklauso... nes aš juk nebe vaikas, o knygą varčiau bent kelis kartus. Pati sau. Šiaip. Akis paganyt. (Tiesa, pavartinėkit leidyklos tinklapį, galbūt rasit daugiau kitoniškų knygų).

 

"Juodas šuo"

"Juodas šuo", Levi Pinfold
Išleido leidykla Nieko rimto, 2014 m.
Tiek mergaitėms, tiek berniukams (ir mamoms)

Fantastiška knyga. Neesu įsitikinusi, kad mano vaikai pagavo subtilų pasakojimo kampą, tačiau labiau pasistengus tėvai moralą paaiškinti galėtų. Vieną rytą ponas Houpas (tėtis) pro langus pamato prie namų tupintį didelį juodą šunį. Didumo kaip tigras! Ne, pasak, ponios Houp jis buvo dramblio dydžio! O vyresnėliai dukrai pasirodė artimesnis tiranozaurui! Tai tikra pabaisa. Tai siaubinga. Tai apokalipsė! Namie statomos barikados, baimė persmelkusi visų širdis. Gerai, kad viena Houpų (hope - angl. viltis; che che kaip nuostabiai ironiška) šeimos narė viską mato pro visai kitokius akinius. Mergaitė išbėga į lauką ir žaidžia su tuo pabaisa tironozauru. Greitai juodasis šuo iš mega pavirsta į midi, o iš midi į mini ir galiausiai Houpų šeima nuleidžia savo prieštankinę artileriją. Bet ta visa išpūsto reikalo idėja, mane išvertė iš kojų - juk taip mes darom kone kiekvieną dieną! Priskaldom vežimą iš degtuko arba padarom dramblį iš musės. Žiupsnelis sveiko humoro. Įdomu.. kuriam veikėjui artimausias jūs?

 

"Smagiausios Pedingtono istorijos patiems mažiesiems" (sutrumpintas variantas, paveikslėlių knyga)

Parašė Michael Bond
Išleido Nieko rimto, 2012
Tiek mergaitėms, tiek berniukams

Žinot kodėl ši knyga yra išties nuostabi? Nes tas sutrumpintas meškiuko Pedingtono istorijas trumpino ne šiaip kokie etatiniai leidyklos rašytojai, o pats Michael Bond - knygų apie meškiuką Pedingtoną autorius. O tekstą iš anglų kalbos vertė Vitaras Alksnėnas (tas pats kuris išvertė B.Potter "Pasakas", F.H.Burnett "Paslaptingą sodą", M.Norton "Skoliniautojus" ir t.t. ir t.t. - fantastiškas vertėjas). Tad knyga susiskaito kaip šokoladinis keksiukas, o nuostabūs piešinėliai - tartum vyšnia ant to ... keksiuko. Nuoširdžiai rekomenduoju. Skaitymas bus dar malonesnis, jei šalia turėsite arbatos bei skrebutį su marmeladu. Juk tai taip Pedingtoniška.

 

"Sniego senis ir sniego šunelis"

"Sniego senis ir sniego šunelis" Raimond Briggs iliustracijų motyvais
Išleido Baltos lankos, 2012 m.

Labai šilta ir smagi istorija apie berniuką, sniego senį ir sniego šunelį. Originalas (Raymond Briggs "The Snowman") yra visai be žodžių ir turbūt tuom netgi patrauklesnis, be ir šis Baltų lankų leidimas labai smagiai susižiūrėjo ir susiskaitė. Raymond Briggs yra išleidęs ne vieną knygą, gavęs daugybę apdovanojimų (buvo nominuotas H.K.Andersono apdovanojimui). 1982 m. buvo sukurtas 26 min animacinis filmukas, taip pat sukurtas miuziklas. Iki šių dienų Didžiojoje Britanijoje "The Snowman" filmukas bei spektaklis yra rodomi per kiekvienas Kalėdas. Labai rekomenduojam susirasti bibliotekoje ir pavartyti šią knygutę.

 

"Draugystė su piene"

"Draugystė su pienė", Knister / dailininkė Eve Tharlet
Išleido Alma Littera, 2013
mergaitėms
(truputį berniukams)

Iš pažiūros atrodytų - paprasta, šilta, graži istorija ir tiek. Apie švilpiką Rudutį ir jo pienę. Šiais laikais tokių knygų bibliotekose lyg ir apstu. Tačiau visgi ne - kažkas šioj knygelėj žavingai miela ir nedirbtina, ir vat tokio nedirbtinumo šiom dienom mažai kur rasi. Smagiai skaitosi - didelio formato, didelės iliustracijos, mažai teksto. Tobula. Tiesa, labiau sužavės mergaites nei berniukus.

 

"Dydysis žodžių fabrikas"

Sukūrė Agnes de Lestrade
Išleido Nieko rimto, 2014 m.
Tiek berniukams, tiek mergaitėms

Dėl itin modernių paveikslėlių ilgą laiką vengiau skolintis šią knygą iš bibliotkos. Man artimesnės vaikiškos knygelės su vaikiško stiliaus iliustracijomis. Tačiau vieną kartą ėmėm ir parsinešėm namo. Ir visai nepasigailėjom. Tai knyga apie žodžius. Apie tai, kaip mes neapsvarstom to, kas išeina iš mūsų burnos. Apie purvinus žodžius. Apie brangius žodžius. Nuostabu yra tai, kad autorė tokią abstrakčią idėją labai vykusiai pateikė vaikams suprantama kalba. Ir ne didaktiškame pamokančiame tekste, o nuostabioje istorijoje apie miestą, kuriame žodžiai yra perkami. Gražūs ir prasmingi - brangūs, keiksmažodžiai - už centus, bet jų niekas nenori. Kai kurie žodžiai būna parduodami su nuolaidomis, kitus galima rasti netyčia pasimetusius konteineriuose. Bet tiesa tokia - žodžiai šiame mieste nėra švaistomi. Kūribinga. Pamokanti. (Tiesa, istorijos pabaiga mane truputį nuvylė, bet čia galbūt kiekvienam pagal skonį). Rekomenduoju paskaityti ir aptarti.

 

"Mašinos ir visa, kas važiuoja"

Parašė Richard Scarry
Išleido Alma Littera, 2012
berniukams
(galbūt šiek tiek mergaitėms)

Kas gi nežino Richard Scarry "Ką žmonės dirba visą dieną?"... Turbūt visi tėčiai ir mamos su ta knyga užaugom ir dabar nostalginiais (ir literatūriniais) sumetimais turim bent vieną kopiją savo lentynose. Tai vat "Mašinos ir visa, kas važiuoja" yra Darbėnai berniukams. Pats pavadinimas išduoda: apie mašinas ir viską kas važiuoja. Apie agurklmobilius, pieštukmobilius, krokomobilius, šluotociklus, savivarčius, džipus, traktorius, buldozerius ir pan... Kiekviename puslapyje - užduotis ("surask Zvimbalą"), o paskutiniame - istorijos atomazga. Tad knyga ne vien pavartymui, o dar ir skaitymui. Vrum vrum. Smagaus skaitymo!

 

***

Iki greito : )

 

 

Kodėl taip sunku drąsinti vienas kitą? Rytinis pamąstymas...