ATGAL Vaikiškas knygas skolinuosi internetu. Arba kas yra OpenLibrary.org ir kaip ja naudotis

Kai pradėjau rimčiau domėtis namų mokymu, pirma problemėlė, su kuria susidūriau, buvo skurdokas vaikiškų knygų pasirinkimas Lietuvoje. Žinoma, kai vaikas buvau aš, buvo dar prasčiau. Bet dabar popieriai irgi nėra itin geri. Knygynų lentynos mirga-marga nuo knygelių, bet jų turinys... Na. S-k-u-r-d-o-k-a-s. Diplomatiškesnio žodžio nesugalvoju. Kai nagrinėjausi amerikiečių rekomenduojamos literatūros sąrašus, seilę varvinau – kokios nuostabios knygelės vaikams! Pasiryžau bent pusę jų susipirkti iš užsienio. Utopinis – ir gana prabangus – variantas. Svajojau, svajojau, kurpiau, kurpiau machinacijas, o pasirodo sprendimas buvo visai čia pat – po nosimi. Nemokamas, laisvai prieinamas, lengvai naudojamas. „Perdaug gerai, perdaug gerai, šiais laikais taip nebūna“ – mąstė mano vartotojiškos smegenys. Bet būna. Dalinuosi tuom ką radau. Labai raginu jus išbandyti.

OpenLibrary – tai atvira internetinė biblioteka (pavadinimas viską išduoda: open library). Šis internetinis projektas buvo pradėtas Amerikoje; gana drąsus projekto tikslas skamba taip: po web puslapį kiekvienai (pasaulio?) knygai. Tinklapio kūrėjų teigimu šiuo metu jie turi įkėlę 20 mln dokumentų; o prieš akis dar laukia kiti šimtai milijonų įrašų. Projektas yra nemokamas, ir atviras visiems norintiems prisidėti. Gerai. Čia oficialioji dalis.

Kuom šis nostabus resursas naudingas mums mokantiems namie? Tuom, kad iš OpenLibrary galima pasiskolinti knygas. Vienu metu galima „skaityti“ 5 knygas, jas „turėti“ iki 14 dienų. Kaip tai daroma?

1. Prisiregistruojam (sign-up). Nemokamai. Einam į openlibrary.org ir viršuj dešinėje spaudžiam login. Užpildom informaciją ir laukiam patvirtinančio emailo (verification email). Jei negaunate email, tikrinkite spam/junk mail. Arba bandykite dar kartą. Prisipažinsiu, bandžiau du kartus, galiausiai pavyko ne man, o mano vyrui su savo gmail'u.

2. Prisijungiam (login).

3. Ieškom knygų. Pvz. „The Carrot Seed“ (miela knygutė apie ryžtą, tikėjimą, kantrybę).

4. Išmeta ilgą sąrašą įvarių knygų. Mums įdomios tik tos, prie kurių yra maža žalia knygos ikona – ikona nurodo, kurią knygą galima pasiskolinti. Spaudžiam ant ikonos.

5. OpenLibrary yra kaip tikra biblioteka. Kartais pataikote ant tokios knygos, kurią jau būna „paėmęs“ kitas skaitytojas. Tad stojat į eilę (waiting list) ir laukiate. Ir žinokit sulauksite! Visai neseniai sulaukiau savo eilės skaityti taip visur rekomenduojamą Robert McCloskey knygą "Blueberries for Sal". Viskas padaryta super patogiai ir autentiškai.

6. Kai perskaitot knygą ir nebenorite jos turėti, nepamirškite gražinti (return book). Knygas, kurias jau esate pasiskolinę, dar galite rasti savo paskyroje (loans). Kai būsite „prisiloginę“ dešinėje viršuj bus nebe login / sign-up, o jūsų vardas pavardė. Paspaudus ant savo vardo išmes nedidelį dropdown meniu. Jame susiraskite punktelį loans. Tai jūsų turimų knygų sąrašas. Čia knygas galite peržiūrėti ir grąžinti.

Kokias knygas skaityti?

Aš skolinuosi paveikslėlių knygas (kuriose mažai teksto, kad nereikėtų ilgai dėbsoti į planšetę). Renkuosi knygas, rekomenduojamas štai čia arba čia. Sąrašuose rekomenduojamas knygas randu ne visas (bet daugiau nei pusę).

štai keli pavyzdžiai:.

Where the Wild Things are, Maurice Sendak
Blueberries for Sal, Robert McCloskey
Papa, please get the moon for me, Eric Carle
The mixed-up chameleon, Eric Carle
From head to toe, Eric Carle
The Carrot Seed, Ruth Krauss
Animals should definitely n̲o̲t̲ wear clothing, Judi Barrett
Ferdinand, Munro Leaf
Miss Rumphius, Barbara Cooney
The Very Hungry Caterpillar, Eric Carle
The Snowy Day, Ezra Keats

...
...
 

Ir t.t.

(sąrašą papildysiu...)

Sekmės ir gero skaitymo. Verta. Pažadu. : )

Voratinkliai